Jitka BalakovaJitka BalákovéŽivotní pohromy, profesní pády a osobní krize nás nemají zlomit, ale otevřít novým příležitostem. Majitelka firmy JSB bijoux s.r.o., místní zastupitelka, terapeutka Metody RUŠ a dvojnásobná maminka Jitka Baláková o těchto věcech hovoří tak samozřejmě, jako by bylo snadné vše obrátit k lepšímu. Není, ale vynaložená námaha a kuráž stojí za to.

Jak se začal odvíjet váš podnikatelský příběh?

V roce 1996 se zrušilo celé oddělení bižuterie ve firmě Preciosa a já zůstala bez práce. Vůbec jsem nevěděla, co budu dělat dál. Situace byla o to těžší, že manžel byl také bez práce a měli jsme dvě malé děti. Povolání, které jsem do té doby vykonávala, mne bavilo, a já se rozhodla v něm pokračovat. Za peníze, jež jsme si spořili na nábytek, jsem nakoupila krabici křišťálových korálků z Preciosy a vyrobila náhrdelníky. Obávala jsem se nejisté investice, ale utěšovala jsem se, že v nejhorším udělám křišťálový závěs. Připravila jsem si vzorky a začala s maminkou, která také odešla ze zaměstnání, objíždět republiku a nabízet naše výrobky.

Čím vás oslovila bižuterie?

Jako ženu mne bižuterie vždycky bavila. Už jako dítě jsem si ze čtvrtky vyráběla různé druhy náušnic, které jsem barvila fixami a natírala bezbarvým lakem na nehty. V předchozí firmě jsem pracovala na obchodním oddělení a bižuterii jsem nabízela. Jelikož výhradní distributor a vývozce Jablonex skončil, vytvořila se v Jablonci nad Nisou spousta malých soukromých bižuterních firem. S ohledem na velkou konkurenci jsme se museli snažit zákazníky zaujmout zajímavými designy, rychlými dodávkami a konkurenceschopnými cenami.
Naše první výrobky byly návlekové a ketlované náhrdelníky, které jsme převážně vyráběli z kvalitních broušených perlí Preciosa. Od těchto výrobků jsme se dopracovali k pasíření štrasové bižuterie a v současné době i k odlévání šperků z ocele a ze stříbra. Kameny a perly, které používáme, nakupujeme od firem Preciosa a Swarovski, s nimiž spolupracujeme od samého začátku.

A výsledky přišly...

Účastníme se mezinárodních a tuzemských výstav a rovněž workshopů firmy Swarovski, kde nás seznamují s módními trendy pro příští období. Zároveň se snažíme mít rozmanitou nabídku, jak pro děti, tak dospívající i zralé ženy. Již druhým rokem spolupracujeme se soutěží Miss České republiky, děláme pro ni korunky i ceny pro vítězky, také jsme doplňovali svými šperky koprodukční film Marie Terezie, spolupracujeme s firmami
Nivea, Loreal, Sebamed, dm a dalšími.

Co je ve vašem oboru nejdůležitější, aby se člověku dařilo?

Nejdůležitější je, aby vás práce bavila, aby byla oboustranná spokojenost jak na straně prodávajícího, tak kupujícího. Samozřejmostí jsou i krátké dodací lhůty, konkurenceschopné
ceny, kvalitní výrobky a prvotřídní servis.

Byla byste jako osobnost jiná, kdybyste nepodnikala?

Podnikání mne určitě naučilo větší obezřetnosti a průbojnosti. Lidské stránky ale zůstávají stále stejné. Miluji cestování po celém světě, mám ráda zvířata, angažuji se ještě v komunální politice, jsem členem osadního výboru části Jablonce nad Nisou, členem městského zastupitelstva a zároveň členem představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie. K mým koníčkům ještě patří ruské masáže a terapie metodou RUŠ.

Jako úspěšná praktikantka metody RUŠ jste známá. Můžete poradit zájemcům, jak si ji osvojit, aby jim zlepšila život?

Mnoho lidí si myslí, že se jim nedaří v práci, doma, ve sportu proto, že je to dílo nejrůznějších okolností. Vězte však, že to není nepřízní osudu! V současnosti totiž žijete důsledky negativních vzorců, které jste si vytvořili v dětství. A vytvořili jste si je vy sami! Podle Karla Nejedlého, autora metody RUŠ, si je taky vy sami můžete vyřešit a zbavit se jich. Trvale a úplně.
Abyste už nebyli vláčeni „nepřízní osudu“, je potřeba přestat obviňovat okolí z vlastního neúspěchu a převzít plnou odpovědnost za kvalitu svého života. Uvědomte si, že všechno, co se vám v současnosti nedaří, je důsledkem toho, že žijete a konáte na základě svých bloků, které vám brání být úspěšní a šťastní. Ty bloky nějak vznikly. Dají se zpracovat a odstranit.
Metoda RUŠ na to má jednoduchý postup:
1. Pojmenujete současný problém.
2. Najdete si příčinu v dětství.
3. Efektivně vyřešíte příčinu.
4. Zkontrolujete si, zda byl problém vyřešen úplně.

A to je vlastně vše.
Na základě toho, že jsme aplikovali uvedenou metodu, funguje naše firma mnohem lépe, dostáváme zajímavější zakázky. Metodou RUŠ jsem si vyřešila bloky, které mi bránily být ještě úspěšnější. Zároveň jsem pochopila, že nemá smysl očekávat od druhých, že nás udělají šťastnými. My sami se musíme rozhodnout. Teď už vím, že já můžu být šťastná sama se sebou, a to ostatní jsou jenom bonusy.
Jelikož mi metoda RUŠ, které jsem už i terapeutkou, změnila pohled na určité situace, doporučuji všem, kteří mají problémy ve vztazích, ať v rodině, nebo zaměstnání, nesou si v sobě traumata z dětství, aby se rozhodli začít pracovat nejdříve na sobě. Aby nečekali pomoc od druhých a nechtěli zachraňovat svět, aniž by sami o sobě dokázali říct, že jsou šťastni. Já osobně se nebojím říct: Žiji šťastný život.

hodně dalších úspěchů v životě i podnikání popřál Pavel Kačer