DSC 4557Co dělat, když je ranní káva s sebou naprostá nutnost, ale stav planety vám není úplně ukradený? Doubleshot má nově hned různá dvě řešení, jak si odnést kávu z domova nebo z jejich kavárny bez výčitek svědomí. Nové termohrnky doubleshotu jsou vyrobené z jednorázových kelímků a vratné šálky Otoč kelímek můžete vrátit jindy nebo v úplně jiné kavárně.

Jednorázové obaly jsou už nějakou dobu out. Nejde o jen tak nějaký trend, jejich produkce (a spotřeba) za poslední desetiletí nesmyslně narostla a ani doubleshot nechce zbytečně přispívat k ničení životního prostředí. Nově má proto dvě stylová řešení, jak se vyhnout jednorázovým obalům na kávu s sebou, ať už si ji kupujete v kavárně, nebo připravujete doma.

Novinkou, kterou si můžete koupit v kavárnách doubleshotu (Můj šálek kávy, Místo, espresso bar v Alza.cz) a na e-shopu, je termohrnek od anglické firmy rCup. Kelímek rCup dokonale těsní, a navíc se dá otevřít i jednou rukou a klidně i v rukavicích, během telefonování, s dětmi při ranním sprintu...

rCup je ekologický hned dvakrát. Kromě toho, že jeho použitím ušetříte jednorázový kelímek, je vyrobený ze 40 % právě z recyklovaných jednorázových papírových kelímků. Takže jeho nákupem navíc ulevíte planetě od pár už spotřebovaných kelímků. Zbytek materiálu je potravinářský plast bez příměsi ftalátů a BPA (Bisfenol-A). Můžete ho zakoupit ve dvou barevných variantách (hořčicové + černé, krémové + světle modré).

Co dělat, pokud jednorázové obaly odmítáte, termohrnek máte, ale v ranním spěchu jste ho jako naschvál nechali stát v kuchyni na lince? V Doubleshotu mají řešení i pro takovou prekérní situaci. V rámci boje proti jednorázovým obalům se zapojili do sítě vratných kelímků. Projekt Otoč kelímek je založený na myšlence, že i nádoby na kávu s sebou mohou být vratné. Stačí, aby byly vyrobené z odolnějšího materiálu, než je papír. V tomto případě je to plně recyklovatelný plast bez BPA. Kávu si od obsluhy necháte nalít do půjčeného kelímku, a až ji vypijete, prostě kelímek zase vrátíte. Klidně v úplně jiném podniku nebo jiný den. A klidně i špinavý. Je to jednoduché, ekologické a udržitelné.
V Doubleshot kavárnách Místo, Můj šálek kávy a v espresso baru v Alze si můžete kelímky půjčit už od února 2019. Záloha za jeden kelímek dělá 50 Kč a vrátí vám ji kdekoliv, kde přijímají kelímky Otoč kelímek. Více info o projektu na otockelimek.cz.

Jednorázové papírové kelímky zůstávají v Doubleshotu i nadále, ale celý tým doubleshotu s radostí přijme jakoukoliv nádobu, která umožní ušetřit jednorázové kelímky a s nimi i životní prostředí. Ať ty, které jsme představili tady, nebo vaše vlastní.

(tz)