4212e266 207d 477c 9dec cc3dec07ebc8Všechno máme, všechno jsme zkusili, nic nepotřebujeme. Přesto hledáme nové a nové zážitky. Těmi překvapujeme, děláme jimi radost, zkoušíme a prověřujeme možnosti. Jako třeba v případě obřích dortů. V pražské cukrárně DortyDomu s jejich přípravou mají letité zkušenosti. Manažerka Mgr. Petra Dezortová by mohla vyprávět. Během své praxe v cukrařině získala cenné zkušenosti.

A co víc – na jejich základě si dokázala zatím poradit s každým neobvyklým požadavkem. Cukrařinu sice chvílemi mění na profesi matematika, konstruktéra a stavitele, ale bez nich by sladké stavby už nemohly vznikat. Posuďte sami:

Vaše cukrárna proslula výrobou obřích dortů, zejména svatebních, ale i na zakázku třeba pro firemní oslavy. Kolik takových „kousků“ za rok asi připravíte?

Netuším, zda mi někdy někdo položil takovouto otázku, a tak odpovědět na ni mohu jen zcela orientačně, protože záleží na tom, které dorty jsou pro koho již „obří“ a které ještě považuje za standardní velikost. Pro mě osobně je „obří“ dort o kapacitě 500 a více porcí, kde se již můžeme hodiny bavit o nadrozměrných konstrukcích. Ale předpokládám, že otázka směřuje k dortům o velikosti více než 1metr do výšky, a těchto odhadem připravíme okolo 100 každý rok. Zakázkové dorty nejsou většinou o velikosti, ale o náročnosti provedení jako ten, na který se právě díváte. Tento byl vypracován detailně podle půdorysu budovy a fotografických dokumentací zámeckého hotelu a jeho příprava trvala více než týden. U jiných zakázek může být doba přípravy (jak modeláže, tak zakázkových konstrukcí) i týdnů několik.

cb9e87ec f596 42d2 9020 f62cb2a78c5aVzpomenete na nějaké opravdu atypické konstrukce?

Každá zakázka větších rozměrů má konstrukci připravenou na míru. Složitější je to však především u dortů, které nám tzv. neprojdou dveřmi, a tedy se musí konstrukce navrhovat tak, aby jednotlivé části zapadaly perfektně do sebe.
Vybavuje se mi například svatební dort, pro který byl požadavek na instalaci od zákazníka do 40 minut od doručení, a tedy bylo navrhování konstrukce složitější o čas, který pak byl na svatbě tak trochu nezvládnutelný. Výsledek ale stál za to!

Určitě jste zažila i humorné situace při instalaci či ochutnávání...

Čím více stresu s přípravami, tím více nepřed­vídatelných situací. Vybavují se mi zakázky, kdy jsme dorty dozdobovali na místě ze štaflí, nebo naopak „lezli pod stolem“. Maxi beránka na Velikonoce, který vážil přes 350 kg, jsme dokonce na místo převáželi paletovým vozíkem přes celé patro nákupního centra, protože nebylo dveří, kterými by prošel. Jedinečné dorty jdou prostě ruku v ruce s originálními zážitky, o které není nouze. Ochutnávky probíhají u nás v cukrárně, a tedy jde spíše o příjemnou záležitost. Stejně tak jako si užijí naši zákazníci nadšení z výběru dortů či ochutnávky vynikajících náplní, tak pro ně připravíme i „wow“ moment při antre zakázkového dortu.

Jak se takový dort vlastně zhotovuje, převáží a kompletuje? Může se krášlit i pravou šlehačkou?

Záleží samozřejmě na velikosti, tedy zmíněné kapacitě dortu. Někdy postačí jedna cesta, během které se dopraví celý dort se vším všudy, a jindy se převáží každá část dortu jednotlivě. Po náročných přípravách na místě, aby bylo zázemí pro sestavení ideální, začneme se zdobením dortu, a samozřejmě podle stylu používáme i různé materiály, tedy i pravou šlehačku! Pro zdobení dortu je vždy zapotřebí cit a zkušenosti, a tedy se na kompletování zakázek mnohdy podílí i celý tým našich cukrářů.

Klient si objednává určitě i servírování, sám by si s takovou velikostí sotva věděl rady...

Právě po sestavení a dozdobení dortu zůstávají cukráři na místě pro následné porcování. Samotné krájení není až tak složité, ale zpětná manipulace s dortem a konstrukcí je obtížná, pokud nevíte, jak byl dort sestaven. Proto zákazníkům radíme, aby se sami do takové manipulace raději nepouštěli. Troufnu si říci, že jsme profesionálové ve svém oboru, a tedy i během porcování dokážeme zachovat krásný vzhled dortu, a hlavně pořádek na místě oslavy, což je neméně důležité. Tak jako jsme obratně dort sestavili během několika minut, tak i konstrukci promptně rozložíme a opět s týmem odjíždíme zpět do cukrárny věnovat se další práci. Prostě už víme, jak na to...

16b1f42b bc6f 46eb 9e85 52411cbdf2daBývají tyto dorty zpravidla kulaté a patrové, nebo je připravujete ve tvaru obdélníku, určitého předmětu či jako logo firmy?

Na to existuje jen jedna odpověď... Bývají vždy takové, jaké si naši zákazníci přejí a jaké pro ně navrhneme a poté vyrobíme.

Slyšela jsem, že několik velkých krasavců je už zapsáno i v Guinessově knize rekordů pro Českou republiku. Je to tak?

Ano, je to pravda, několik dortů je zařazeno v různých kategoriích. Vzpomínám si na nejdelší dort na téma filmu Pusinky, který měřil přes pět metrů, na dort největšího průměru, který jsme připravovali na zakázku pro finanční společnost, nebo nejvyšší svatební dort pro Svatbu roku v Karlových Varech. Troufnu si říci, že však takové možnosti jsou jen příležitostí pro zákazníka, který se na nás obrátí s dalším originálním nápadem a my pak překonáme svůj vlastní rekord. Asi stále ještě nikdo nepřišel s představou, kterou bychom jako tým nedokázali realizovat. Těšíme se proto s jistou dávkou adrenalinu na každé nové přání všech zájemců, abychom mohli dokázat, že je v našich silách a schopnostech dělat opravdu nemožné. Máme totiž odvahu a výzvy milujeme.

ptala se Eva Brixi

Cukrárna DortyDomu
Jeremenkova 7
Praha 4 – Podolí
www.dortydomu.cz