Ajala zakladateleFilip Teplý a Silvia Bazalová, Ajala zakladateléČokoládovna Ajala si přivezla z nejprestižnější evropské čokoládové soutěže tři medaile – stříbrnou získala jejich čokoláda Květy a pomeranče a bronzové Rustikální a Kokosový krém. Je to už druhý ročník, ve kterém se Ajala umístila tak vysoko (poprvé získala stříbro jejich tmavá čokoláda v roce 2016) a tento rok je jedinou českou čokoládovnou, která ocenění získala.

„Ajalu jsme založili před čtyřmi lety s cílem dělat pravou čokoládu, která chutná nám, a doufali jsme, že nadchne i zákazníky, protože zkrátka chutná jinak, než je běžné. Že se nám ale během čtyř let podaří zaujmout i odbornou porotu a umístit se po boku čokoládoven z prestižních regionů a s mnohem většími zdroji a tradicí, to jsme neplánovali a jsme nadšení. Je to pro nás skvělá motivace, protože vidíme, že jdeme správnou cestou,“ shrnul Filip Teplý, zakladatel Ajala Chocolate, co pro ně znamená umístění v soutěži.

V soutěži European Bean To Bar Competition soutěží čokoládovny z Evropy, Afriky a Blízkého východu v několika kategoriích podle typu vyráběné čokolády (podle % objemu kakaových bobů, příchutí apod.). Letos bylo do soutěže zasláno více než 500 různých tabulek čokolády, což je nejvíce v historii soutěže.
Ajala se umístila hned ve třech kategoriích a získala tři medaile:
l stříbrnou za Květy a pomeranče (tmavá čokoláda s výtažkem z divokého pomeranče a sušenými lučními květy)
l bronzovou za Rustikální (čokoláda inspirovaná původními metodami výroby čokolády s hrubší strukturou, ve které se spojí chuť sušené třtinové šťávy a kakaových bobů až na jazyku)
l bronzovou za Kokosový krém (variace Ajaly na mléčné čokolády – používá kokosové mléko místo běžného).

Ajala vyhra 2„Na čokoládě je báječné, že si můžete denně dovolit jíst ty nejlepší čokolády světa. Na rozdíl třeba od vína, kde se lahve šplhají až do tisíců, ve světě čokolád se i ty nejlepší u nás pohybují kolem 100 korun za tabulku. A jsou tak chuťově pestré a zábavné, že je škoda je nezkusit. Navíc v případě velké většiny, včetně těch našich, je můžete jíst s čistým svědomím, protože suroviny na ně byly vypěstované ekologickými způsoby a s úctou k jejich pěstitelům,“ vyjádřil Filip Teplý své přesvědčení a názor na na výběrové bean-to-bar čokolády. Všechny tři vítězné čokolády si můžete koupit nyní na www.ajala.cz v limitovaném „medailovém“
balíčku za 270 Kč na www.ajala.cz/e-shop/
produkty/vyherni-balicek.
Čokoládová manufaktura Ajala Chocolate vznikla v roce 2014 v Brně a vyrábí výběrovou čokoládu tzv. bean-to-bar. To znamená, že svou čokoládu vyrábí přímo z kakaových bobů dohledatelného původu (nerozpouští předem připravený čokoládový mix, což je běžný postup většiny čokoládoven), ručně, na jednom místě od pražení bobů až po balení. Za Ajalou stojí původně nadšenci, kteří se zamilovali do jihoamerických čokolád tak, jak je vyráběli a vyrábějí indiáni. Po dlouhých studiích výroby čokolády, nákupu vybavení a testování ji začali vyrábět. Z původního zájmu se brzy stala hlavní náplň jejich práce. Aktuálně má Ajala v nabídce 18 druhů čokolád, naprostou většinu v biokvalitě a v žádné z nich nenajdete mléko ani cukr.

(tz)