petPůvodně to byly sklady mezinárodně proslulé firmy PETROF, největšího výrobce akustických pian v Evropě. Dnes se na adrese Na Brně 2136/4 v Hradci Králové, v těsné blízkosti továrny, budovy vedení firmy i Muzea PETROF, nachází PETROF Gallery. Zdaleka nejde o pár metrů čtverečních narychlo zrekonstruovaného území, které do vínku dostalo možnost žít vlastním stylem. Naopak. PETROF Gallery je noblesní projekt s nadčasovou přidanou hodnotou, kterým světoznámý výrobce popustil uzdu tradici a ukázal, že nic nebrání tomu, aby se různé obory podnikání synergicky a vkusně doplňovaly v jednolitý koncept reprezentující věhlasnou šikovnost českého národa i jeho kulturní poselství světu.

Koncem loňského roku se tedy začala psát další kapitolka historie rodinného podnikání PETROF, tentokrát jako nové obchodní a kulturní centrum ve východočeské metropoli. A to s velkorysostí, která budí denně obdiv a uznání. Dnes se zde schází k obchodním jednáním podnikatelé a manažeři ze širokého okolí a toto místo plné emocí a zážitků v jednom doporučují i svým kolegům, známým, přátelům. Stojí totiž za to sem vstoupit. Poznat místo, kde tóny ponoukají duši, aby poslouchala, a nejen hudbu.

Budova sestává ze tří propojených komplexů, které jsou vhodné k pronájmu pro uspořádání soukromých i jiných společenských akcí. Prostory jsou multifunkční, takže zde můžete odehrát jak květinový veletrh, tak famózní módní přehlídku, stejně jako ples pro několik stovek účastníků nebo putovní výstavu sochařského umění současnosti. Své soukromí zde najde oslava kulatých narozenin stejně jako seminář o nejnovějších trendech líčení či aukce obrazů českého kubizmu. Podle prvních zkušeností se zdá, že PETROF Gallery bude „vyprodaná“ vždy na dlouho dopředu. Zájem předčil očekávání. Určitě nejen proto, že architektonické řešení je nejen praktické a plné předvídavosti (pamatuje se tu do detailu na všechno, včetně unikátního zázemí pro koncertující umělce, hudební tělesa či divadelní soubory) a neotřelých řešení, ale inspiruje k nápadům snad na cokoli. Součástí budovy je jeden z největších a nejmodernějších pianosalonů ve střední Evropě s širokou nabídkou klavírů a pianin. Pro veřejnost je v provozu také hudební kavárna až pro 60 hostů, které mimo jiné baví i klavír vybavený unikátním samohrajícím systémem. Třetí částí je víceúčelová hala s kapacitou 500 osob. Vzhledem k prvotřídnímu řešení akustiky je vhodná především pro koncerty, konference, firemní večírky a mnoho dalšího. V celé budově je k dispozici špičková audiovizuální technika.

pet1„Po celém světě se snažíme reprezentovat Českou republiku, jak nejlépe umíme. Kromě kvalitních hudebních nástrojů „vyvážíme“ i českou kulturu prostřednictvím koncertů, na kterých hrají čeští pianisté díla našich slavných skladatelů. Jsem nesmírně ráda, že otevřením PETROF Gallery můžeme přispět ke kulturnímu rozvoji královéhradeckého regionu – vždyť je pro naši rodinu domovem už od první poloviny devatenáctého století,“ uvedla prezidentka a jednatelka společnosti Mgr. Zuzana Ceralová Petrofová.

Stačí vstoupit a dívat se. Na každém kroku vás osloví příležitost tvořit a užívat si toho. Stopa snahy poskytnout smysluplnou dimenzi místa a času a být užitečnými ostatním. Stačí nemluvit a poslouchat Mgr. Zuzanu Ceralovou Petrofovou, když otvírá srdce: „Toužili jsme vybudovat nejen další rodinný podnikatelský koncept, ale oživit místo děje, které bude rozmanitým způsobem ladit možnosti komunikace a pohody, a nejen s ohledem na Českou republiku, nejen v Hradci Králové. Nebránili jsme se promítnout do PETROF Gallery nejrůznější nápady tak, aby vznikla platforma schopná rozvíjet sebe samu. V kavárně třeba nabízíme vlastní kávu, kterou si vozíme z Brazílie. Dorty nám peče skvělá místní cukrářka, vlastně moje sousedka, a myslím, že chutnají bezkonkurenčně. Rádi bychom kavárně dali časem ještě další rozměr v podobě širšího sortimentu pokrmů, aby měli hosté, jichž se zde za den vystřídá opravdu hodně, ještě větší komfort a nemuseli pospíchat jinam na oběd či pozdní svačinu.“

(tz)
Heraklitové desky na stěnách největšího sálu nejsou výstřední dekorací industriálního stylu, ale účinný akustický prvek. Balkon ve tvaru klavíru o obvodu 18 metrů je pozoruhodnost, již stojí za to vnímat. Celoprosklená jednací místnost pro 20 osob zajišťuje soukromí, kde v klidu zvládnete školení zaměstnanců na jakékoli téma.
Přesně 12. srpna zde zahájil hradecký pianista Matyáš Novák PETROF Fest – Mezinárodní hudební festival, jež vyvrcholil 24. srpna v pražském Rudolfinu. Dodejme, že součástí celého festivalu, který se uskutečnil poprvé v ČR, byla přítomnost mnoha světových umělců a jejich studentů vážné hudby ze všech koutů zeměkoule. Hostitelem byla společnost PETROF jako korespondent umění, jež nepotřebuje tlumočníka. Nejen hradecké publikum se může v následujících měsících těšit na další koncerty, výstavy, včetně oslav 100. výročí od založení ČSR. Nová budova PETROF Gallery se stala odrazovým můstkem k dalším možnostem kulturního vyžití v Hradci Králové. Nyní víme, že je na co se těšit.
připravila Eva Brixi