WF7 1023oJak nejvýstižněji charakterizovat podnikatelky a manažerky v České republice? Snad jako vynalézavé, odvážné a osud vyzývající ženy, které těší dělat užitečné věci a skutky. Jejich vášní je hledání toho, co dává smysl, je krásné, vypovídá nejen o racionalitě dneška, ale i o jeho emocích.

skveîlyü Ludeîk1092oLenka Tomešová a Luděk PfeiferKvěten byl pro formování názorů o světě podnikání a manažerské práce významným měsícem, uskutečnila se například řada nejrozmanitějších setkání, kde zazněla výjimečná slova ještě výjimečnějších lidí. Jedním z prestižních byl již šestý Inspiromat, který uspořádal Klub manažerek pod taktovkou předsedkyně PhDr. Lenky Tomešové v Praze. Moc jsem se na program těšila, byla jsem zvědavá. Poslouchat nit vyprávění každé z přítomných žen je rok co rok střelivo pro vlastní pohyb na zemi, milion podnětů na jednom místě, spleť dramat s dobrým koncem. Jaký byl tentokrát záměr prezentace profesních příběhů něžné poloviny lidstva? Určitě nejen sdílení zajímavých milníků praxe, vzpomínky takřka na budoucnost, anebo vzájemné dodávání si odvahy jít ještě o stupínek dál, pokoušet vlastní já, do jakého úhlu pootevře svá dvířka úspěchu...

Letos daly do svých třináctých komnat nahlédnout čtyři ženy: Ing. Radka Čapková, marketingová ředitelka společnosti ACS International s.r.o. a jednatelka společnosti Vzdělávací agentura ERUDITIO s.r.o. Jejím krédem je: Naslouchejte a učte se z chyb druhých. Ing. Dana Steinová je zakladatelka a předsedkyně České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, z.s., také zakladatelka a předsedkyně spolku Aktivní stáří.eu, z.s., předsedkyně Krajské rady seniorů Hlavního města Prahy a rovněž generální sekretář EURAG. Co považuje za svůj osobní úspěch? Vše, co kdy začala od svého kuchyňského stolu, se šesti dětmi, co stále existuje a funguje. PhDr. Iva Moravcová je jednatelkou firmy IQI – Individual Quality Increase s.r.o. Co ona pokládá za svou největší výhru? Pomohla z vývojové laboratorní fáze dostat unikátní software NovaVoice – převod řeči do textu, kdy je užíván v mnoha fakultních a dalších nemocnicích, na soudech a v advokátních kancelářích či auditorských firmách. 4 mluvcîiü 1088oMluvčí s Lenkou Tomešovou (uprostřed)Software dostal prestižní ocenění Česká hlava, na projektu se Iva Moravcová podílela skladbou efektivního týmu, psychologií marketingu a prodeje. Za osobní vítězství považuje i to, že zvládla těžký syndrom vyhoření. Jana Štěpánková je obchodní ředitelkou firmy RYOR, a.s. Kdo ji v životě nejvíce ovlivnil? Uvádí, že její maminka Eva Štěpánková, která firmu založila a je zároveň její šéfovou, i když nyní tak trochu z povzdálí, neboť zápasí se zdravotními potížemi. O vztahu matky a dcery mluvila Jana Štěpánková na letošním Inspiromatu emotivně, až se tajil dech.

Z vyprávění všech žen čišela energie i touha hledat, čím změnit svět. Každý příběh znamenal dvojtečku za kariérním i osobním životem v mnoha souvislostech. Poslouchala jsem, kolik toho všeho každá z protagonistek zvládá, co vybudovala, jak si vše dokázala zorganizovat, jak řešila tu či onu situaci. Jak úžasně se umí seberealizovat. A jak o tom dokáže s vytříbeným vkusem i sebevědomím hovořit nahlas. Přemýšlela jsem i o tom, kde je ta prapříčina schopnosti vše vydržet, dojít k cíli. Čím to, že se žádná z osobností nehroutí, ale pokračuje, riskuje a touží stavět daleko více než pomyslné vzdušné zámky. Že si nestěžuje na vysoký tlak, nadměrný cholesterol, bolesti, tlak doby, stres, na klienty i neplatiče. Že nemají tyto ženy rozbitá manželství, nepláčí, pouze věří. Jak to dělají, že jim to klape? Položila jsem otázku, jestli měly někdy strach. Že se nepodaří to či ono, že neseženou zákazníky, nedají dohromady dobrý tým, že nebude z čeho platit a žít. Shodně mi odpověděly, že ne.

Manazîerky roku 1040oKytička pro manažerky rokuCyklus Inspiromat, jehož byla naše Madam Business mediálním partnerem, dává opravdu neobvyklou příležitost nechat se povzbudit názory a zkušenostmi. Představila se v něm již čtyřicítka těch, které vědí, jak být šťastné.

Eva Brixi