Na vlastní pláži 1Naše všední uspěchané dny jsou zavalené technologiemi. Věnujeme se jim namísto vztahům, které jsou pro spokojený život i smysluplné podnikání nezbytné. Jenže... Všichni jsme už všude byli, všechno jsme zažili, všechno viděli. Také to tak cítíte? A chcete to alespoň trošku změnit? Maličko? Vím, že o tom přemýšlíte. Někdy však člověk nemá sílu ani chuť vybočit ze stereotypu. Nebo je to omluva vlastní pohodlnosti? Tomu nevěřím. Ne nadarmo se říká, že všechno má svůj čas.

Přiznám se, na dovolenou nejezdím zrovna s nadšením, protože jde právě o ten čas. Vymyslet kam jet, přípravy, obětovat dobu přepravy z místa A do místa B – kolik záležitostí by za ty dny člověk vyřídil? Tentokrát však na kratičký odpočinek pojedu. Rozhodla jsem se pro čtyřhvězdičkový hotel Port na břehu Máchova jezera. Je to hodinu autem z Prahy, volba mi nabídne sladkovodní koupání, snad i slunce, pokud bude červenec podle mých představ, spousty zeleně a klid, klid, klid. Bez mobilu, notebooku a obchodních schůzek. A pravda, k Máchovu jezeru jsem jezdívala jako malá holka, a nejen já. Jet na Mácháč, to bylo něco... Prázdninová dobrodružství i znuděné pohledy při povinném rodinném sbírání borůvek, kterých zde najdete prý vždy hojnost. Když jsem se byla onehdy v Portu podívat, netušila jsem, kolik komfortu se ve zdánlivě nevelkém objektu skrývá. Budova byla vystavěna ve 30. letech minulého století a osud jí dal do vínku sloužit rekreačním účelům české, německé i ruské armády, a nejen to. Na přelomu 80. a 90. let prošel změnami vlastníků a dnes je majitelem společnost, která si vydobyla v oboru cestovního ruchu váženou pozici: Regata Čechy, a.s. Patří jí také hotel Horizont v Krkonoších. 

Máj a hotel PortPort připomíná parník

Regata Čechy tady u Máchova jezera hodně investovala. Původní budovu přistavěla a zrekonstruovala v rekordně krátkém čase a druhou, novou, připojila. Ctila přitom styl funkcionalizmu, který stavbě vtiskla první republika. A přáním rovněž bylo, aby oba celky vzhledem připomínaly parník. A tak se také stalo. Jedné budově se říká jižní a její interiér je laděn do chladnějších tónů, druhá se pracovně jmenuje severní a vnitřní vybavení je v barvách teplejších.
Slogan, který najdete na propagačním materiálu Váš přístav hotel Port ...má něco do sebe. Pomyslně tu kotví každé léto spousty rodin s dětmi. Ing. Kateřina Hrdličková, ředitelka prodeje a marketingu, mi potvrdila, že 62 hotelových pokojů bývá dávno před sezonou vyprodáno, a se třemi apartmá je to obdobné. To, které si hosté rezervují na svatební líbánky, se jmenuje Spinnaker, je obsazeno takřka po celý rok a zájem o ně nepolevuje ani v zimě.
„Toho, že u nás přes léto nejvíce pobývají rodiny s dětmi, si nesmírně vážíme, a snažíme se pro jejich pohodlí udělat, co je v našich silách. Od čistoty pláže až po zdravé stravování podle nejnovějších trendů,“ pověděla Kateřina Hrdličková. „Pro nás je to důkaz toho, že návštěvníkům servis vyhovuje, že je jim u nás dobře. Proto se opakovaně vrací.“
Přesto téměř polovinu tržeb získává Port z firemních akcí. Během celého roku se tu odehraje nespočet konferencí, seminářů, školení s obchodními partnery, dokonce i plesy, protože ani město Doksy, ani nikdo jiný v okolí nemá tak velké prostory a zázemí vhodné právě k pořádání těchto zimních radovánek.
K dispozici je totiž konferenční sál Komodor, kam se vejde až 200 osob, je s terasou a přímým výstupem k jezeru. Chodí a tančí se tu po opravdových dřevěných parketách, a to má něco do sebe. Sál se dá propojit s dalšími prostory hotelu a nabídne nespočet variant a možností využití.
Salonek Admirál pojme kolem 60 lidí a Kapitán asi 40, a ten nejmenší Kadet je pro 20 osob. No a pro hodně uzavřenou společnost se doporučuje jednání ve dvou apartmá Cockpit a Board, která nabízejí pohodlí až pro desítku osob. Samotná hotelová restaurace usadí najednou více než stovku strávníků.
Nejedna akce se pak uskuteční na některé ze čtyř lodí společnosti Regata, která má na jezeře i svá vlastní přístaviště. Na loď Máj se může nalodit až 250 lidí, na palubu Racka se vejde na 160 osob, loď Hynek je pro 70 hostů a nejmenší Jarmila nabízí 60 míst. I plavidla se mohou proměnit v příjemné rautové řešení.

Čas si poroučet nedá

Ptám se sama sebe, kdo má u nás nejméně volného času, kdo žije v poklusu. Jednoznačná odpověď je: ženy podnikatelky a manažerky. Hledají právě čas, úzkoprofilový fenomén dnešní doby. Snaží se s ním hospodařit efektivně. Jde to jen výjimečně. Čas si totiž poroučet nedá a kapacita lidského organizmu podléhat tlaku technologií a na výkon odmítá. Proč? Zve nás totiž na výlet. Ano, jednou to přijít musí. Odhodíme na pár dní starosti a pojedeme. Na pohodu, jak se říká. Nebudeme mluvit, jen si tak občas prohodíme slovíčko. Budeme spolu a to postačí. Nachystám několikadenní dámskou jízdu pro spřátelené duše. Kde a kdy se mohu potkat s kamarádkami, ochotnými spolupracovnicemi, nejvytíženějšími ženami tohoto tisíciletí, s nimiž celé roky spolupracuji? Míjím se stále a pořád stejně pracovně – někde na rychlé kávě a hurá za dalšími povinnostmi. Ne nadarmo tvrdím, že manažer je nejšťastnější, když mu odpadne schůzka... Taková je praxe. Ano, zvykli jsme si tvrdit, že času je málo, a proto ho nemáme dost ani sami na sebe, natož pak na to, abychom ho příjemně prožili s lidmi, kteří si to zaslouží, s nimiž sdílíme radosti, energii, smysl života. Že to zní příliš vážně? Možná. A tak: kdy vyrazíme, milé dámy?
Koupací období to být nemusí, navrhuji třeba konec října. Krajina se zbarví do emocí a ženské srdce začne malovat svá plátna. Lehká nostalgie, vzpomínky na první lásky, procházka stromořadím vnukne nejedné z nás impozantní myšlenku. Čtveřice dnů prodlouženého víkendu s ranními mlhami v kraji, jemuž Karel Hynek Mácha připsal poetickou stopu. A společnost Regata Čechy ji kultivuje tak, že splní takřka jakékoli vaše přání. Nejen jídelní lístek se slabě rozmařilým nádechem, ale také prvotřídní vína z vlastní vinotéky, koupání v bazénu s plnou diskrétností, laskavost vířivky při svíčkách. Dopřeje náležité soukromí k jednání kolem proměn strategie firmy, nabídne inspiraci třeba při masáži. A pak ta výletní loď. Můžete ji mít i sami pro sebe, procítit drama mezi nebem a zemí. Tvořivost ducha to podnítí, úvahy o pomíjivých hloupostech rozptýlí, na vodě člověku rostou křídla. Význam nekonečna je jako jogínské dýchání. Povznáší nad všední problémy a dává hlavě odpočinout. Stačí i půlhodinka. Začnete se usmívat a věčnost plyne neslyšně, takt motoru přede v rytmu drobných vln.

Salonek AdmiralSalonek AdmiralFirmy na námluvách u vody

Zouvám si sandály a koncem dubna zkouším vodu. Škoda, že se blíží bouřka. Písčité dno rybníka, který dal založit Karel IV., se rychle prohřívá. Skoro 300 hektarů vodní plochy se chystá na plavce. Jsem štír a vodu vyhledávám. Smývá ze mne tíhu života, již si občas přece jen připouštím do detailů. Voda mi přináší myšlenky, jež vzkypí později. Není to úžasně zařízeno?
Myslím, že výlet za dobrými vztahy do hotelu Port opravdu zorganizuji. Lesopark o rozloze tři a půl hektaru nám poskytne scenérii, jež zůstane jako pozvánka na příště. Pohodlí hotelu připraví půdu pro nicnedělání. Když nás pozdraví sluníčko, určitě dáme přednost záměrně několikrát zmiňované vyjížďce lodí, teplý svetr postačí, vždyť jezero není jen pro letní řádění. „V hlavní sezoně, často ale i mimo ni, firmy rády vyhlídkové plavby loděmi využívají. Můžeme na nich připravit libovolný program, sdílíme a rozvíjíme letité zkušenosti i chuť nabídnout vždy něco nového,“ doplnil Ilja Šedivý, předseda představenstva společnosti Regata Čechy a.s. „Na palubě můžeme připravit vhodné občerstvení, ochutnávku vín tuzemských i z dovozu, nebo krůtích specialit, odebíráme totiž maso z nedaleké farmy. Pokud to jde, dáváme přednost lokálním dodavatelům. Podobně na tom jsme v případě spolupráce s blízkou kozí farmou, její sýr je opravdovou pochoutkou. Plavby se využívají také pro svatebčany, k mimořádným firemním oslavám či větším rodinným sešlostem. Pořádáme kurzy jachtingu, návštěvu nedalekého autodromu, večerní prohlídku hradu Houska, v zimě tu máme bruslařskou dráhu i hřiště pro lední hokej, pánové si tak mohou změřit své síly. Oblíbené jsou grilovačky na terase hotelu či přímo u jezera. Nebo ochutnávka rumů, whisky a portského,“ vyjmenoval Ilja Šedivý s dovětkem, že nabídka poskytovaných služeb je od sauny až po bowling samozřejmostí.
Romantika Máchova kraje je magická. „Skutečně je tu velmi krásně, a to netvrdím jen proto, že i já mám k tomuto místu osobní vztah z dětství,“ řekl ještě jen tak Ilja Šedivý. „Jezdíval jsem na prázdniny právě sem, k Máchovu jezeru, aniž jsem samozřejmě tušil, že se zde bude odehrávat další kapitola mého života.“
Hotel Port nabízí nevtíravý, vlídný komfort. Přesně takový, který vám pomůže přeladit na vlnu, která odnáší starosti do dálek zapomnění. Změna místa znamená změnu času a změnu úhlu pohledu. I na sebe sama.

PS: A už vím, proč bych volila pro naši dámskou jízdu podzimní aranžmá. Na stěně jednoho z pokojů při letmé prohlídce mi učarovala reprodukce fotografie, která se jmenuje Po bouři. Paleta barev expresivního ladění mi napověděla, že léto mé návštěvy musí být následováno právě obdobím, jež prázdninové rozkoše úročí. Autorem je Vladimír Kuřátko, který v Máchově kraji žije od roku 1956. Jeho fotografie a snímky Zdeňka Halíře, dalšího obdivovatele kraje Doksy, krášlí jednotlivé pokoje hotelu.
A ještě něco. Na jídelním lístku jsem si našla sorbet z černého čaje...

Eva Brixi
www.hotelport.cz