01 Resort Hvezda 01Resort Hvězda Odjet do lázní pro mne není jen tak. V poctivém životě novinářském se počítá každý den, a ač mi to asi nebudete věřit, i ta jeho polovina, pokud je nahrazena odpočinkem namísto práce, zpravidla chybí. Proto využít poukaz do hotelu Hvězda v Mariánských Lázních, který byl mezi dárky pro vítěze v loňské soutěži Marketér roku (obdržela jsem za naši redakci krásného Růžového delfína) bylo jedním z nejsložitějších a odkládaných řešení.

Aby pozvání nepropadlo, a já se nepropadla hanbou, objednala jsem pokoj na polovinu února s vědomím, že v Mariánkách je pěkně v jakoukoli roční dobu. A udělala jsem dobře.

Jednak si myslím, že využívat lázně v zimě je motivační, protože vás to tolik netáhne ven a o to déle se můžete plachtit třeba v bazénu. Ten v hotelu Hvězda je báječný a já bych v něm dokázala řádit několikrát denně.

Musím také pochválit koupel s přírodním CO2, používá se místní minerální voda s vysokým obsahem kysličníku uhličitého, minerálních solí a huminových kyselin, která se parou ohřívá na teplotu 32–34 °C a vtéká do vany, do níž se bez oděvu ponoříte. Na kůži vytváří uvolňující šimravý pocit, je vstřebáván pokožkou do těla, kde zpomaluje srdeční aktivitu a snižuje krevní tlak. Doopravdy. Stihla jsem sice pouze dvě takové koupele, ale ukolíbaly mne a můj štíří organizmus dostal pokyn, aby myšlenky na povinnosti odpluly do neznáma. Což se stává výjimečně.

Podobné účinky jsem zakusila i při suché plynové lázni kysličníkem uhličitým neboli Mariininým plynem, který zde přirozeně probublává ze země a obsahuje 99,7 % zmíněného kysličníku. Lázeň je legrační. Vskočíte do velkého plastikového pytle, ten vám zaváží na hrudníku, naplní plynem a vy na lehátku odpočíváte. Moc to nevoní, minerály jsou minerály. Válet se v pytli a léčit se nicneděláním má ale něco do sebe. Během třídenního pobytu jsem absolvovala pytel jen dvakrát, ale nelituji. Uvádí se, že tato procedura má protizánětlivý účinek, ulevuje od menopauzálních symptomů žen či dokonce zmírňuje inkontinenci způsobenou stresem. Kromě podobných zklidňujících účinků jako uhličité koupele.

Absolvovala jsem ještě masáž zad, ta byla tedy pořádná, masér pečlivý až odvážný, když ve mně jen křupalo. Otázat se, nakolik jsem zhuntovaná, jsem se neodvážila, protože tak jako tak chce každá žena raději slyšet, že zub času se neprojevil a že jí není šedesát, ale čtyřicet. Bobřík mlčení má své výhody. Iluze zůstávají zachovány.

Čtyřhvězdičkový Hotel Hvězda okouzlí mnohého turistu nejen unikátní lázeňskou architekturou, vlídností personálu, ale benefitem právě v podobě bazénu, servisem nespočtu masáží a procedur i šikovných kuchařů, kteří vědí, co lidem chutná, aniž ti tuší, že je to dietní a střídmé. Říká se, že sláva hotelu je taková, jakého má šéfkuchaře, tady to platí násobně. Škoda, že i zeleniny sní člověk jen tolik, kolik se do něj vejde. Tu tady upravují totiž skvostně a s fantazií.
A samotné prameny a jejich ochutnávání? Zejména ten Rudolfův mám ráda. Kdysi po ledvinovém kameni z přílišného slunění a nedostatku tekutin mi pomohl dát tělesnou schránku do pořádku. Zůstala jsem mu věrná.

Nejvíce jsem si však v lázních užila legrace. K doprovodu jsem totiž vybídla svého bratra, s nímž tvořím docela sehranou dvojku, pokud jde o lecjaká alotria. Bylo o čem povídat, nač vzpomínat i ledascos plánovat. Kolonádou, hotelem i ošetřeními jsme putovali společně. Oděni nejčastěji do bílých froté županů, protože to bylo nejpohodlnější, neznalí nutnosti se dobře orientovat v tom pro neznámého bludišti možností, intuitivně jsme pobíhali chodbami, hledali vchody, výtahy i východy, jednotlivá oddělení i sami sebe. Pohyb nám byl naordinován nenápadně, zato účinně.

Sladké lenošení a obnova těla i duše. Neumím příliš zapomínat na úkoly, které nejsou splněné. Tentokrát jsem si vychutnala večerní televizní seriál, i rozednívání se sněhovými vločkami. Chroupání teplých oplatek a vzpomínky na budoucnost. Příští rok tedy zase? Ráda bych.

V půli května budou v Mariánkách zahajovat letní sezonu. Uplyne také 200 let od vyhlášení této lokality veřejným lázeňským místem. Společnost Léčebné lázně Mariánské Lázně a.s. ví, co dnes lidé potřebují. Mají k dispozici léčivé zdroje, jako jsou minerální prameny, slatina a unikátní Mariin plyn, znalosti lázeňství i přírodní parky s čistým ovzduším k jedinému: abychom se mohli ze života co nejvíce radovat.

Eva Brixi