jajcaTaké občas poznáte, že všeho moc škodí a že je potřeba hlavu naladit na úplně jinou činnost, než je vedení porady, příprava obchodního jednání, zahraniční cesta za klientem nebo kontrola implementace té či oné směrnice do praxe? Potřebujete si odpočinout nad něčím úplně jiným než jsou každodenní povinnosti, manažerský a podnikatelský kolotoč vašeho já? Tak tedy, příležitost přichází: Velikonoce!

Když vezmu do ruky vajíčko, je to zvláštní pocit. V dlani mi sedí tak akorát, skořápka jako by přilnula k pokožce. Bývá mi sametově příjemně. Je to přelétavý okamžik klidu, který se blíží ideálu pohody. Mikro chvilka jistoty, cosi známého, zásadního a potřebného. Obyčejné vajíčko. A kolik užitku dokáže nabídnout.
Než se vajíčko dostane na náš stůl, není to v dnešním sofistikovaném světě tak přímočaré, jak jsme bývali zvyklí dříve, povětšinou z domova na vsi. Slepice snesla, vejce se posbírala a druhý den byla k snídani. Chov nosnic ve velkém, velkovýroba vajec, tlak na hygienu, zdravotní nezávadnost, kontroly, celý proces řízený počítačem od dávkování krmiva až po třídění a následné zpracování pro účely gastro. Jen náznak toho, co se nachází v genech logistiky přírodního produktu, který se dnes módně nazývá super potravina. I tak ale cesta od slepice do prodejny netrvá věčnost – ostatně termín čerstvá vejce je jednoznačný.
Jednou z firem na českém trhu, která si získala srdce zákazníků, je ta, která se jmenuje OVUS – podnik živočišné výroby, spol. s r.o., Slaný. Patří k nejvýznamnějším producentům vajec v České republice a k jednomu z jejich největších zpracovatelů a dodavatelů pro gastro provozy. Vajíčka z OVUSu si můžete koupit například v Kauflandu, Albertu, COOP prodejnách, ale také přímo na farmách poblíž Slaného, v Těhuli nebo Smečně.
Zejména před Velikonocemi je zájemců požehnaně. Zájem stoupá o značková Indiánská vejce, ta s nazelenalou a namodralou či temně hnědě zbarvenou skořápkou, jsou nebarvená, slepice je snášejí právě v tomto provedení, a gurmáni vědí, co je to za lahůdku. K dostání jsou i vajíčka s jasně bílou skořápkou nebo třeba ta, jež mají jméno Moravia a jež se hodí zejména na pečení díky výtečně šlehatelným bílkům.
Znám mnoho žen, které svou kariéru zasvětily businessu, ať již jako podnikatelky, či v roli manažerek velkých i menších firem, času nemají nazbyt, odpočinek je pro ně slovo, které příliš neznají. Některé z nich však ctí velké svátky jara, ty velikonoční, a užívají si je hlavně v kuchyni. Přehodí myšlenky a pár dnů žijí přípravami na Velikonoční pondělí, chystají koledu, výzdobu domu či bytu, chalupy. Užívají si to se vším všudy, pečou beránky a zajíce, velikonoční mazance, nádivku s kopřivami a spousty dalších dobrot.
Připravují se na vítání jara, pozorují kreslířské kousky slunečních paprsků, uzdravují oči v první zeleni a těší se, až odloží kabáty a ruce napřáhnou dubnu vstříc.
Bez vajíček se jejich Velikonoce neobejdou. Ty tam jsou doby, kdy se vejce dostávala na pranýř kvůli cholesterolu, kdy výživoví poradci i lékaři hrozili milovníkům vajec, co je čeká, pokud snědí více než dvě týdně. Dnes už víme, že jsou vejce harmonickou potravinou, která našemu organizmu dodává základní stavební látky, energii, dobrou náladu i radost z toho, že jsme si pochutnali.
Až tentokrát odložíte starosti s chodem firmy a dáte se do příprav velikonoční tabule, třeba si koupíte právě ta vajíčka OVUS. Jejich poslání je prosté: přinést potěšení na váš stůl i do vaší mysli.

Eva Brixi