Iva BastlováJak dotvářet interiér barvami? Jak ho vyladit, aby nám doma, v kanceláři, v prodejně nebo v knihovně bylo příjemně? Aby nás tam nic nerušilo, ale naopak podporovalo naše úsilí vhodně se koncentrovat, uvolnit, odpočívat nebo se pro něco nadchnout? Jak barvy používat, čím se inspirovat? Na to z velké části odpovídá kniha, již nedávno vydalo nakladatelství Grada Publishing. Autorkou je Ing. Iva Bastlová, DiS. Publikace je velmi praktická a doplněná mnoha ukázkami. Dokáže odpovědět na nespočet našich otázek, dokáže nás vést při úvahách, jaké barvy zvolit, aby to bylo to pravé... Ivy Bastlové jsem se zeptala:

Proč jste se rozhodla napsat právě tuto knihu? Zdá se vám, že lidé neumí s barvami pracovat nebo odvážně zacházet? Že se jich bojí?

Knihu jsem napsala hlavně jako pokračování předchozího titulu Tvoříme interiér s českou designérkou, kde jsem se barvám záměrně nevěnovala. Je to speciální kapitola v oboru interiérového designu a zaslouží si dost prostoru. Češi jsou obecně konzervativní v kombinování a používání barev. Možná je to nedostatek odvahy, možná obava „co tomu řekne návštěva“. Obecně je to hlavně nezařazení estetiky do našeho každodenního života i vzdělání.

Češi jsou však považovaní za dost velké kreativce a vynalézavý národ. Nicméně – barvičky nejsou tedy jejich parketou?

Nejsem si jistá, že slovo „kreativec“ je výstižné. Co se týče barev, tak se bojí experimentovat a udělat si bydlení dle svého vkusu – bojí se projevit individualitu. Nedokážou si barvu v prostoru představit, proto je kniha založena na fotografiích barevných interiérů, aby to bylo vizuálně velmi snadné.

Čím vám barvy učarovaly?

Barvám v interiéru jsem se věnovala již ve své první i druhé diplomové práci. Je to velmi náročná disciplína. Domnívám se však, že cit pro barvy nelze zcela naučit a člověk ho buď má, či nikoliv.

Jak jejich prostřednictvím vyladit byt, dům, kancelář, aby to podpořilo osobnost každého z nás, aby motivovaly k výkonu, aby probudily tu správnou energii?

Nebát se a poslouchat své srdce a přestat se ohlížet na sousedy, známé či kolegy v práci. A když si člověk neví vůbec rady, tak se obrátit na specialistu, který může třeba jen hodinovou konzultací vyřešit základní barevnost.
Není na to žádný obecný návod, každý je individualita a vnímá barvy jinak. A když vám designér začne nutit svou představu bez ohledu na vaše požadavky, není to profesionál.

Většina podnikatelek a manažerek čelí neúměrnému stresu a domov bývá jejich útočištěm, oázou. Jak mohou barvy k uvolnění organizmu pomoci?

V tomto případě nejde jen o barvy, když je interiér stresující nevhodnou dispozicí či zařizovacími předměty, změna výmalby opravdu nepomůže. Interiér je v dnešní době útočiště kni ha místo pro relax. Je třeba k němu přistupovat zodpovědněji. Kolikrát lidé tráví více času výběrem dovolené než řešením nového vybavení bytu.
Dokážete poradit, kterak barevně pojmout pracovnu, v níž člověk tráví až deset hodin denně u počítače, aby podával dobrý výkon, nerozptyloval se, a přitom odolával tlaku doby?

Zde opět nejde jen o barvy, ale celkový styl. Na někoho mohou dobře působit čisté linie a strohý vzhled, jiný potřebuje klasiku nebo přírodní či exotické materiály. Obecně bych se vyvarovala velmi sytých a agresivních barev, které jsou dobré třeba do recepce, ale pro dlouhodobou koncentraci nejsou vhodné.

Co chybí většině kanceláří? Jemný a hravý detail, barevný humor, svěží linka nadhledu v pojetí a barevnosti prostoru?

Kancelářím chybí dostatek úložných prostor (proto tam bývá nepořádek), dobré osvětlení, vhodně řešená akustika a ergonomické vybavení. Barva je až to poslední, co vidím jako prohřešek, protože lze jednoduše přidat nebo ubrat.

Často podléháme trendům, a to i barevným. Vy publikaci končíte slovy: Není krásné, co je krásné, krásné je, co se nám líbí. Opravdu to platí?

A vy si myslíte, že kdyby to neplatilo, tak bych to do knihy dala? Interiérový design není škatulkování. Stejně tak nejde jen o barvy a estetiku. Je to komplexní věda. Proto také již nyní pracuji na třetím pokračování!

otázky připravila se Eva Brixi