Skupinová inhalace foto zdroj Lázně Luhačovice asNádech, výdech… automatická činnost, kterou právě děláte. Prakticky o ní nemusíte vůbec přemýšlet. Až do té chvíle, než se tělo rozhodne stávkovat. Jindy snadná aktivita se najednou stává v běžném životě značnou přítěží.

V takovém případě je třeba tělu pomoci, vrátit se zpět do pracovního režimu. A jak toho efektivně docílit? Nejúčinnějším pomocníkem k očistě dýchacích cest jsou inhalace! „Účinek je především protizánětlivý, čili zklidňuje chronickým zánětem změněnou sliznici. Používáme vysoce výkonné inhalátory, které dokáží vyrobit aerosol o různé velikosti částic tak, aby jejich účinnost a průnik do dýchacích cest byly optimální. Vdechovaná mlžina je rovněž předehřívána na teplotu sliznic, aby dýchací cesty nedráždila,“ vysvětluje MUDr. Petr Pšenica, hlavní lékař společnosti Lázně Luhačovice, a.s.

Tají se vám dech už jenom z představy, co vás vlastně čeká? Nemusí, není se totiž vůbec čeho bát. „Proces inhalace začíná kloktáním a proléváním horních cest dýchacích pomoci Janovy vody. Ta obsahuje jedinečné složení minerálů a vysoký obsah oxidu uhličitého. Tím se sliznice důkladně očistí. Pokud se jedná o indikovaný případ, bude následovat inhalace bronchodilatačního medikamentu. V opačném případě dochází k inhalaci minerální vody. Inhaluje se pomocí úst a nosu, nejčastěji po pěti až deseti minutách každým způsobem. Poté následuje zpravidla 15 minut inhalace prostorové a na závěr inhalace olejová, neboli medikamentózní,“ informuje MUDr. Petr Pšenica. Terapie minerálními vodami pomáhá u stavů po zápalu plic, u chronických onemocnění horních a dolních dýchacích cest, jako je například bronchiální astma. Ulevuje i alergikům, pacientům s chronickou obstrukční plicní nemocí či poslouží jako prevence proti nežádoucím dýchacím problémům. A pokud dáváte přednost známému prostředí, neztrácejte naději. Inhalovat lze i z pohodlí domova, a to pomocí domácích inhalačních přístrojů.

Ať už patříte mezi vášnivé sportovce, řečníky či naopak slovem rádi šetříte. Zhluboka se nadechnout je základ každého těla!

(tz)