Největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV ČR) každoročně zvyšuje úhrady lékařům za péči o své klienty. Zatímco v roce 2008 výdaje na zdravotní služby činily 17,1 mld. Kč, v roce 2010 už to bylo 20,6 mld. Kč a loni už téměř 26 mld. Kč.

Za šest let tedy výdaje ZP MV ČR za léčení jejích klientů vzrostly téměř o 9 mld. Kč. „O kvalitě zdravotní pojišťovny vypovídá především to, zda je schopna dlouhodobě bez výkyvů a bez finanční výpomoci státu platit svým klientům nákladnou a moderní zdravotní péči a zda umožňuje lékařům léčit její klienty nejmodernějšími léčebnými metodami a prostředky. Za nejlepší zdravotní pojišťovnu nemůže být považována ta, která naopak omezuje platby lékařům, případně nekompromisně reguluje jejich práci," okomentoval výsledky hospodaření ZP MV ČR její generální ředitel Jaromír Gajdáček.

Například za protonovou léčbu zaplatila ZP MV ČR těm klientům, kteří splnili indikační kritéria již téměř 15 milionů Kč. Na prevenci jen v loňském roce pojišťovna vydala 106 milionů Kč a dalších 660 milionů Kč převedla ze svého provozního fondu ve prospěch léčení svých klientů. Náklady ZP MV ČR na provoz jsou dlouhodobě jedny z nejnižších.

ZP MV ČR je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi a stará se o více než milion a čtvrt klientů.

(tz)